17 Mart 2015

ENDÜLÜS-CORDOBA

3 günlük Granada seyahatimizden sonra kiraladığımız arabayla Cordobaya doğru yola koyulduk. GPS sistemi çok gelişmiş. Gideceğimiz adresi yazdık ve sonrasına karışmadık neredeyse.

Yaklaşık 2 saat sürüyor Granada-Cordoba arası. Yollar çok rahat. 2 saat içinde sorunsuz vardık. Cordoba surlarla çevrili küçük bir şehir. Surların arkasında Endülüs’ün neredeyse tamamında göreceğiniz beyaz beyaz çok güzel görünen ve dar sokaklar içinde yer alan evler var. Her evin mutlaka içe bakan avlusu var. 




Arap mimarisi ve kültürü buralarda hala etkisini sürdürüyor. Sokaklar sağlı sollu restoranlar ve hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu. İlk izlenim şirin bir kasaba ama yapılacak çok fazla bir şey olmadığı yönünde. Etraf çok turistik olunca bizim mekanları hızla terk edesimiz geliyor ailecek. Yoksa çok güzel bir yer hakkını yemeyelim. 




Tabii ki Cordoba’ya geliş amacımız meşhur La Mesquita’yı yani Kurtuba Camii’ni görmek. Burası için önceden bilet alınması gerekmiyor. Girmeye karar verdiğinizde gişelerden alabiliyorsunuz. Müthiş güzellikte bir cami. Hayran hayran gezdik. Kurtuba Camii Hristiyanlara geçince birçok yerine müdahale edilip Hristiyanlığa ait ikonalarla bezenmiş ama bu eklektik hali bile çok etkileyici. Yani kısaca Cordoba’ya yalnızca La Mesquita için bile gidilir.





La Mesquita’nın bahçesinde hafif sıcaktan ve yorgunluktan bunalmış otururken aklımdan şunları geçirdim; Endülüs’teki İslam mimarisinin geldiği nokta yalnızca akıl almaz süslemeler ve işlemeler değil, sıra sıra çeşmelerden akan soğuk sular ve kurak bir iklimin hiç hissedilmediği büyüleyici bir serinlik olabilir dedim kendi kendime.  Bunu dedirten şey de bu yapılarda müthiş bahçelerin, şırıl şırıl akan çeşmelerin, 1000 yıllık ağaçların ve bunların huzur veren gölgelerinin olması sanırım.

Şehirle ilgili bilgi sahibi olmak için küçük bir araştırma yaptığımızda çok ilginç bir yarışmaya rastladık. ‘Geleneksel en güzel teras’ yarışması.  Los Patios del Alcázar Viejo de Córdoba.

Hem evlerin içini yani yaşantıyı hem de yarıştırılacak kadar özel terasları görme fırsatı hemen ilgimizi çekti tabii ki..

Bir bilet alıp finale kalan 5 evi görmeye gittik. Bu da bir turistik faaliyete dönüşmüş vaziyette. Elinize kazanan evlerin işaretli olduğu küçük bir harita veriyorlar. Sokaklarda geze geze o evi arayıp, kapısını çalıp giriyorsunuz. Karşılayan ev sahiplerinin bazıları öyle tatlıydı ki terasla yetinmeyip evlerinin içini hatta mutfaklarını bile gösterdi.



Ancak gördüğümüz terasların (teras diyorlar ama avlu bunların hepsi) hiçbiri ‘vaay bee’ dedirten cinsten değildi. Yine de yürüyerek yapılan bir gezi olduğu için değişik sokaklar görmek, farklı mekanlar keşfetmek açısından çok keyifliydi. Yılın her dönemi gezilebiliyormuş. Yolunuz düşer ve vaktiniz olursa bu turu yapın bence.




Aklımızdaki Cordoba ile gördüğümüz Cordoba arasında hafif bir hayal kırıklığı yaşadık aslında. Nasıl bir beklentiyle gitmişsek artık.

La Mesquita vecibelerimizi yerine getirip, güzel bir Cordoba restoranında yemeğimizi yiyip, güzel Cordoba evlerini de gezdikten sonra Sevilla’ya doğru yola koyulduk. Seyahat süremiz yaklaşık 2 saat.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder