13 Ekim 2012

Güney Fransa- Antibes


Antibes, Cannes’dan 15 km mesafede güzel bir Akdeniz kasabası. Antibes’in çevresini saran surlar karşılıyor bizi deniz kenarında. Limanı lüx yatlarla çevrili, rengarenk bir yer. Roma döneminden kalma bir kasaba. Fransızlara geçtikten sonra zengin Avrupalıların çamların arasında yüksek duvarlı lüks evler yaptırdığı popüler bir Akdeniz kasabası haline gelmiş. Kasabanın zenginliği her halinden belli. Arabayı limana park edip kalenin içine kurulmuş kasabaya doğru yürüdük.


ANTİBES LİMAN
Antibes‘te gezmeniz gereken üç önemli bölge var; sevimli sokakları ve müzeleriyle hemen limanın girişinden başlayan Old Town, the Cap d’Antibes ve Juan-Les-Pins.


OLD TOWN GİRİŞİ
Antibes’in en kalabalık ve popüler sokağı Old Town’daki Rue Sade. En turistik yer. İllaki buradan geçiyorsunuz. Old Town’ın ara sokaklarında bir sürü küçük ve sevimli renkli kepenkli dükkanlar ve mağazalar var. Yalnızca kaz ciğeri satan dükkanların fazlalığı ise çok dikkatimi çekti.


ANTİBES RUE SADE
Cours Masséna’daki Marche Provençal’a (Antibes’in kapalı pazarı ) mutlaka gidin. Bu pazar yerel çiftçilerin ürettikleri sebzeler, meyveler, balsamikler, zeytinyağları, zeytinler, peynirler, balıkçıların sabah denizden getirip tezgahlarına attıkları balık ve balık ürünleri ile adeta bir görsel şölen.


ANTİBES MARCHE PROVENÇAL
Çok güzel bir pazar gerçekten. Marche Provençal’da küçük restoranlar ve kafeler de var. Turistlerin yoğun olduğu sezonda buradaki restoranlarda pahalı ama tazeliği ve lezzeti konusunda hiç şüpheniz olmasın.


ANTİBES'TE FOİE GRAS DÜKKANI
Antibes, geçmişte Picasso ve Max Ernst gibi birçok ressamın altın yıllarını yaşadığı bir yer olmuş.  Juan-Les-Pins’de yer alan 12. yüzyıldan kalma ve Monaco kraliyet ailesinin eskiden yaşadığı yer olan Grimaldi Şatosu’nda Musée Picasso var. Görülmeye değer bir yer. Picasso’nun resim ve heykellerinden oluşan, kapsamlı bir müze. Picasso, 1946’da şatonun bir bölümünü atölyesi olarak kullanmış ve 150’ye kadar eserini buraya bağışlamış.


GRİMALDİ ŞATOSU-PİCASSO MÜZESİ
Picasso dışında Germaine Richier, Joan Miró, Bernard Pagès’nin de çok güzel heykelleri var. Müzenin terası çok güzel. Harika manzarasından Antibes’i seyretmek başka bir keyif.


PİCASSO MÜZESİ TERASINDAN
Antibes’te "Absinthe" (Absent) içkisinin müzesi var. Absent, uzun yıllar boyunca yasaklanmış bir içkiydi. Son zamanlarda satışı yeniden başlamış. Duyduk hemen fırsatı değerlenirdik. Kristal ayaklı ufak bardakta servis ediliyor. Balade en Provence Antibes’deki en iyi absent bar. Denemek isterseniz buraya gidin mutlaka. Ama belirtmeliyim ki Antibeslilerin takıldığı Marche Provençal civarındaki naif balıkçı mekanlarında içilen şarabın yerini de hiçbir şey tutmuyor.


ABSENT BAR - BALADE EN PROVENCE

Burası, bölgenin kültür sanat ve rafine zevkler açısından oldukça gelişmiş bir kasabası. Çok hoş festivaller yapılıyor Antibes'te. Biz denk gelmedik ama dünyanın en önemli Jazz festivali 'Jazz a Juan'
her yıl Temmuz ayında burada... Konuştuğumuz herkes buranın Temmuz ayında Jazz festivalinden dolayı çok keyifli olduğunu söyledi. Çok özendik. Bizim orada olduğumuz zaman Antika festivali gibi bir etkinlik vardı orada. Dünyanın en önemli antika toplayıcıları 2 hafta boyunca antikalarını sergilelediler. Söylenene göre Fransanın en büyük Antika Show'uymuş buradaki. 

Bunun dışında liman şehri daha doğrusu zengin bir liman şehri olmasından dolayı Yat ve Tekne Showları da çok meşhur buranın. Nisan sonu Mayıs başı gibi yapılıyor ki yaza yeni teknelerini alarak girsin bir kısım dünya insanı diye...


ANTİBES-LİMAN

İlginç ve zengin bir kasaba anlayacağınız. Bu zenginlik, snobluk çağrıştırmasın size. Hiçbir şey gözünüze sokulmuyor. Bir yandan yatlarıyla gelen insanlar diğer yandan kırmızı yanaklı küçük balıkçılar gül gibi geçinip gidiyorlar bu kasabada...

Özetle; bir gün boyunca çok harika vakit geçirebileceğiniz bir kasaba Antibes. Çok heyecana kapılıp kalmak bile isteyebilirsiniz.
Yolunuz Cote’ d Azur’a düşerse kesinlikle burayı atlamayın. Geldiğinize hiçbir şekilde pişman olmayacaksınız.

Görülecek yerler
  • Picasso Müzesi
  • Forte Carre
  • Marche Provençal
  • Absent Müzesi
  • Old Town,
  • The Cap d’Antibes
  • Juan-Les-Pins

Restoran Önerileri

Les Vieux Murs: Çok güzel terası ve çok hoş deniz manzarası olan bir restoran burası. Tipik Provence mutfağı. http://www.lesvieuxmurs.com/uk/default.asp

De Bacon: Antibes’in en güzel deniz ürünleri restoranı. Her çeşit taze deniz ürününü istediğiniz şekilde hazırlayarak getirdikleri bir yer. Bölgenin en meşhur deniz ürünü (siyah midye) yemeği ‘Bouillabaisse’ i burada mutlaka deneyin. 
http://www.restaurantdebacon.com/


BOUILLABAISSE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder