14 Ocak 2013

Iguazu Şelaleleri


Iguazu Şelaleleri, Arjantin, Paraguay ve Brezilya sınırlarının kesiştiği ortak nokta. Bu şelalelerin bir kısmı Brezilya tarafında bir kısmı ise Arjantin tarafında kalıyor. Arjantinlilerin İspanyolca Iguazu, Brezilyalıların Portekizce Iguaçu dedikleri, Dünya’nın 8. harikası olarak kabul edilen ve UNESCO tarafından “Dünya mirası” listesine alınan bu şelaleler Dünya’nın en büyüklerinden biri. Şelalelerin döküldüğü Parana nehri ise Güney Amerika’nın Amazondan sonra 2. dünyanın da 10. büyük nehri...

Güney Amerika’ya gitme fikri netleşince, Brezilya ve Arjantin’e yakın başka nerelere gidebiliriz acaba diye araştırma yaparken karşıma çıktı Iguazu. Daha önce varlığından haberdar olmadığım bir yerdi. 2 fotoğrafına baktıktan sonra buraya da gitmeliyiz mutlaka diyerek tatil programımıza ekledim. Tek keliyle müthiş bir yer. Hayatımda gördüğüm en farklı, en güzel, en etkileyici coğrafyalardan biri. Iguazu aslında yerleşim olarak küçücük. Tüm bölgede 2 şehir var. Brezilya tarafındaki şehrin adı Foz de Iguacu ve Arjantin tarafındaki şehrin adı Puerto Iguazu. Şehir dendiğine bakmayın bu iki yere en fazla kasaba denebilir.

Biz Rio’dan Iguazu’nun Brezilya tarafına değil de, dış hat uçuş yaparak Arjantin tarafına yani Puerto Iguazú’ya uçtuk. Şelalelerin Brezilya tarafına arabayla gideriz diye planladık. Hem sınır geçişinin zor olmayacağını hem de Iguazu’dan sonra Buenos Aires’e gideceğimiz için aynı ülke sınırları içinde yolculuk yapmanın daha pratik olacağını düşündük. Aynen de düşündüğümüz gibi oldu. Her şey süper kolay ve sorunsuz gitti.

Rio’dan Iguazu’ya birçok havayolunun uçuşu var. GOL, TAM ya da bizim kullandığımız Aerolineas’ı kullanabilirsiniz. Yaklaşık 2 saatlik bir uçuş. Havaalanı öyle küçük ki bir bungalow evi havaalanına dönüştürmüşler gibi bir görüntü var.

Iguazu’yu gezmenin yani şelaleler bölgesine gitmenin bir iki yolu var. İlki kasabadan şelaleler bölgesinde ring seferi yapan özel otobüsler. Saatleri ve ücretleri hemen her otelde mevcut.

Hem Brezilya tarafı hem Arjantin tarafı National Park olarak dizayn edildiği için her iki National Park’a girmek paralı. Bu otobüsler sizi parkların girişine kadar getiriyor. Sonrasında siz National Park’larda satın alacağınız servisler ve hizmetlerle kendi gezinizi organize ediyorsunuz.

2. yol ise otobüsleri kullanmayıp araba kiralamak, daha da iyisi rehberli araba kiralamak.

Biz, havaalanından itibaren hem rehberliğimizi hem de şoförlüğümüzü yapan Mario modelini tercih ettik. Onun sayesinde Iguazu’nun hem Brezilya, hem de Arjantin tarafını mükemmel gezdik diyebilirim. Nerede yemek yememiz gerektiğini, şelaleler dışında nereleri mutlaka görmemiz gerektiğini yağmur ormanlarında ne yapmamız ve ne yapmamamız gerektiğini onun sayesinde çok çaba harcamadan öğrendik. 

Her sabah bizi elinde matesiyle karşılaması, hatta matesinden zorla içirmeye çalışıp en sıcak haliyle belki de binlerce kere anlattığı ve gösterdiği şeyleri sanki ilk defa gösteriyormuşçasına ve heyecanla anlatması, Ada’yla kurduğu iletişim, ticari bir hizmetten çok evine misafir gelmişiz kadar samimi ilgisi, muhteşem Iguazu’yu unutulmaz hale getirdi bizim için. 

Otel’den hızlaca çıkıp Mario ile birlikte Iguazu’nun Brezilya tarafına doğru yola çıktık. Sınırı geçmek de dahil olmak üzere yolculuk 40 dakika kadar sürdü. Yollar inanılmaz güzellikte. Burası zaten yağmur ormanlarının kalbi... Mario’nun 3 telefonu var. İlk anda anlayamadım neden bu kadar çok telefonla gezdiğini. Sınır geçmek bizdeki köprüyü geçmekten kolay olduğu için ülkeler arası geçiş yaptığını anlayamıyorsunuz ilk anda. Sonra öğrendik ki biri Brezilya tarafı için, diğeri Arjantin için diğeri ise uluslararası aramalarda kullandığı telefonmuş.
BREZİLYA-ARJANTİN SINIRI

Bizi tam iki ülkenin sınırında Parana nehri üzerinde durdurdu. Ülke renkleriyle de işaretlenmiş sınır. Ayağınızı çizginin diğer tarafına atınca saatimiz 1 saat geri diğer tarafa geçince ileri… Burayı da kendilerince turistlerin ilgisini çekecek bir eğlenceye çevirmişler anlayacağınız. En çok Ada eğlendi bu durumla bu arada.

Foz de Iguacu National Park’a vardığımızda neyle karşılaşacağımızı çokta bilmeden gezimize başladık. Mario’nun bize ön bilgi olarak söylediği, şelalelerin Brezilya tarafı mükemmel panoromik görüntüye sahip olduğu. Gerçekten de öyle. Ormanın içinden geçilerek şelaleler bölgesine ulaşılıyor ve şelalerin önce seslerini duymaya başlıyorsunuz.

Sanıyorum ki  muazzam görüntü karşısında insanlar bir anda şoka girmesin diye etrafa çeşitli tabelalar asmışlar. ‘First viewpoint of the waterfalls’’ Gerçekten biraz yürüyünce inanılmaz bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Şok edici, daha önce görmediğimiz kadar güzel manzaralar bunlar. Yaşadığımız şokla bakakalıyoruz etrafa... Halbuki durduğumuz yer daha bölgenin başlangıcı. İlerledikçe gördüklerimiz daha doğrusu gözlerimizin gördüğünün bize hissettirdikleri anlatılamaz. Herşeyin insan tarafından tasarlandığı şehirlerde yaşadığımızdan ve doğal olarakta herşeyin kontrolümüzde olduğunu düşündüğümüzden insan kendini 'herşeyin efendisi' yanılsamasına kaptırabilir. Her insanın kendiyle ilgili düşünmesi, haddini bilmesi için burayı görmesi şart. Karşılaştığımız doğanın ölçeği ve etkisi insana ayar veriyor gerçekten.


FOZ DE IGUACU -İLK GÖRÜŞ

Doğanın muazzamlığı ve büyüleyiciliği karşısında saygıyla eğiliyorsunuz sadece. Bende yarattığı his bu oldu Iguazu’nun. Burası hepimize meditasyon gibi geldi. Nasıl da ihtiyacımız varmış anı yaşamaya. Orası benim farkındalığımı dürten, beni ana hapseden ve o andan başka hiç bir şey düşündürtmeyen bir yer olarak kişisel tarihime geçti.





Tüm günümüzü Brezilya tarafında geçirdik. Seyir teraslarında şelalelerin insanı ehlileştiren sesine ve büyüsüne kapıldık. Ormanın korkutucu sesiyle irkildik, önümüze çıkan ve hayatımızda ilk defa gördüğümüz hayvanların arkasından bakakaldık ve asla talimatların dışına çıkmadık.





Şelaleler bölgesi için bazı bilgiler vermek istiyorum. Hangi tarafına giderseniz gidin yanınızda mutlaka yedek kıyafetler bulundurun. Seyir teraslarından bile oldukça ıslanıyorsunuz. Hele ki şelalelerin daha da yakınlarına inmek hatta teknelerle şelalelerin içine girmek gibi deli bir macera peşindeyseniz iç çamaşırı da dahil yedeklerinizi bulundurun yanınızda.


IGUACU FALLS- SEYİR TERASLARI




Diğer önemli olduğunu düşündüğüm bilgiler de doğal yaşamla ilişkili. Burası koruma altına alınmış yağmur ormanlarının içinde bir yer. Dolayısıyla karşınıza her türlü hayvanın çıkması mümkün. Bu nedenle belirtilen güzergahlardan sapmamanızda fayda var. Güvenli güzergahlarda da karşınıza hayvanlar çıkıyor ama bunlar onları sevmeye çalışmamanız durumunda zararsızlar. En sık karşılaştıklarımız maymunlar ve rakunlar oldu. 



Genelde sizden yemek çalmak için yolunuza çıkıyorlar. Hiçbir şekilde onları beslememeniz gerekiyor. Bu bölgede hayvanları beslemek yani doğal hayata müdahale etmek federal suç kapsamında. Her tarafta yasaya ilişkin uyarılar ve bunun gözcülüğünü yapan çok sayıda güvenlik görevlisi var. Özellikle rakunlar öyle sevimliler ki ağzınızdan girip burnunuzdan çıkarak elinizdeki yiyeceği kapmaya çalışıyorlar. 


MR RAKUN VE ADA
En çokta yiyecek, çay kahve satan kioskların civarlarını mesken tutmuşlar. İnsanların kırıntıları bile ziyafet onların için. Bu nedenle kırıntılar bile anında temizleniyor ormanda. Çöpler çok hızlı orman içinden uzaklaştırılıyor, çünkü ekolojik zincirin bozulması bu hayvanların kırıntıları yemesiyle başlıyormuş. Bu konuda yüksek bir bilinç ve hassasiyet var. Ayrıca bu yiyeceklerden çok sayıda hayvan hasta olup ölüyormuş. Yani anlayacağınız hayvan beslemenin cezası çok yüksek. Sevimliliklerine kapılıp yanınızda daha çok dursunlar diye yiyecek verme hatasına düşmeyin. Acayip tiyatrocular ve insanları çözmüşler. Bir şekilde sirk hayvanı gibi nasıl ilgi çekeceklerini öğrenmişler. Siz bu tuzağa düşmeyin. Federal suçtan yırtsanız bile o hayvanlara çok büyük haksızlık olur. 


MR.RAKUN
Şelalelerin Brezilya tarafını bitirip yeniden Arjantin tarafına geçip akşam yemeği için Mario’nun önerdiği Aqva’da harika bir yemek yedik. Puerto Iguazu küçük ama bol miktarda restoranın olduğu bir kasaba... Nerede yerseniz yiyin aynı Buenos Aires’te olduğu gibi eti müthiş yapıyorlar. Aqva bizim otelin hemen karşısında oranın en iyilerinden biri. Et yemek istemeyenler için de menüleri çok başarılı. Bir de o bölgenin nehir balıklarını deneyin. Çok lezzetliler.

Iguazu’da bir gününüzü de Arjantin tarafını gezmek için ayırın. Arjantin tarafı Brezilya tarafından daha güzel bence. Arjantin tarafında şelalelere bir kol mesafesi kadar yaklaşabildiğiniz yerler var. Brezilya tarafındaki gibi panaromik seyretmekten ziyade neredeyse dokunabiliyorsunuz. Hatta Upper Trail, Lower Trail rotalarıyla bazı şelalelerin üstlerinde bazılarının da altlarından bakabiliyorsunuz.


GARAGANTA DEL DİABLO

Burada çok geniş bir alan yayılmış ve yapılabilecek harika aktiviteler var. Boat’larla şelalelerin altına girmekten tutun da şelalelerin döküldüğü Parana nehri üzerinde yalnızca ormandaki hayvanların sesini duyduğunuz bir gezintiden, vahşi hayat safarisine kadar türlü türlü aktivitelere katılabiliyorsunuz. 



BOAT TUR
Arjantin tarafı da aynı Brezilya tarafı gibi National Park olarak tasarlanmış. Girer girmez Parkı ve şelale bölgesini baştan sona nasıl gezebileceğinizi gösteren dev haritalarla karşılaşıyorsunuz. Haritaların başından da sizin tercihinize göre rota belirleyen görevliler var. İstediğiniz aktiviteyi bu görevlilerle konuştuktan sonra satın almanızda fayda var. Tüm programı yapmak gerçekten acayip yorucu. Park’ın büyük kısmını yürüyerek gezmek durumundasınız. 

BİR KOL MESAFESİ
Bazı rotalar için ring yapan trenler var. Zaten programın tamamını bir günde yapalım azmindeyseniz bu trenlerden başka seçeneğiniz yok. Ya da National Park için yaptığınız ödemeyi biraz daha fark ödeyerek 48 saatlik alıp ertesi gün kaldığınız yerden devam edebilirsiniz, bu da bir seçenek. Çocuklarla seyahat ediyorsanız bence ikinci yolu uygulayın. Ada azmetti bir günde tamamladık. Ama yorucu bir parkur olduğunu kabul etmek lazım. En çok gördüklerimizi içselleştirmek için enerji harcadık sanırım. Bu olağanüstü deneyimi vaktiniz varsa iki güne yaymanızı tavsiye ediyorum.

ADA'NIN AZMİ
Natioanal Park içinde mutlaka yapmanızı önerdiğim 2 aktivite boat’larla şelalelerin altına girmek (ürkütücü ve tehlikeli olduğunu da belirtmeliyim, biz yaptık. Adrenalin fışkırdı her yanımızdan) Parana nehrinde sessiz tekne turu (insan sesinin olmadığı şelalelerin de gürültüsünden uzak, yalnızca etraftaki hayvanların, doğanın sesini duyduğunuz adeta bir meditasyon turu - büyüleyici)


BİRAZDAN ŞELALELERİN ALTINDAYIZ
PARANA NEHRİ GEZİNTİSİ


Arjantin tarafında mutlaka görmeniz gereken başka olağanüstü yer de Puerto Iguazu’ya 10 dakika uzaklıktaki kuş parkı olan Parque Das Aves. Burası Subtropikal bir doğal yaşam parkı. Şelaleler bölgesine varmadan hemen önce bir yer. Ormanın başka bir bölgesinde o bölgedeki bir çok kuş ve kelebek türünü hatta yılanı ve başka türlü türlü hayvanı doğal ortamlarında görebileceğiniz acayip bir yer. 


MR TUKAN
Burası hayvanat bahçesi değil asla. Herkes doğal ortamında. En tehlikeli olanlarına yaklaşamıyorsunuz, o şekilde tasarlanmış. Hayran kaldık gördüklerimize. Tukanlara, iguanalara, papağanlara... Konuşan papağanlar arkamızdan, ögrettiğimiz ismimizle bağırıyordu ayrılırken... Müthiş bir yer. Görmeden dönmeyin.


MR IGUANA
Eğer iki günden uzun kalmayı planlıyorsanız o bölgede şelalelere gelen suyun enerjisini kullandıkları Itaipu Dam barajı var. Burası güç kapasitesi açısından dünyanın en büyük barajı olarak geçiyor. National Geo’da Mega Yapılar programında da tanıtılmıştı burası. Gerçekten Mega ve sıradışı bir yapı… Vakti ve ilgisi olanların mutlaka gitmesi gereken bir yer.

Bu bölgede turistlerin sıklıkla yaptığı bir etkinlik de Paraguay’ı gezme turu. Sınır bölgeleri öyle gezilip görülecek yerler değiller, niye gidiyor bu insanlar diye azıcık araştırdım. Amaç Paraguay’ı gezmek değil ucuz elektronik eşya ve parfüm almakmış meğer. Zerre ilgimizi çekmedi. Zaten o bölgeye gidip oradan elektronik bir eşya alacak olanın da aklına şaşarım!

Iguazu tatilimizden kalanları şöyle özetleyebilirim sanırım;

Burası her bakımdan tam bir doğa harikası olan, dünyada en fazla kuş ve kelebek türünü barındıran, vahşi hayvanların yaşadığı ve belgesellere konu olabilecek ihtişamıyla az kişi tarafından bilinen uzaklardaki 8. harika…Sinemaseverlerin hemen hatırlayacağı Robert de Niro'nun Mission filmi de burada çekilmiş. National Park içinde koca afişleri vardı filmin.



ADA,BEN VE KELEBEK ŞEYTAN BOĞAZINDAYIZ

Görülmesi gereken yerler

  • Foz de Iguacu National Park
  • Puerto Iguazu
  • Parque Nacional Iguazu
  • Parque Das Aves (Subtropikal Doğal Yaşam Parkı)

Otel Önerileri

Sheraton Iguazu Resort: Çok güzel bir otel. Ama 5 yıldız konforu beklemeyin. Iguazu kasabası ölçeğinde bir 5 yıldız. Ama doğal ortamı 10 yıldız. Kasabadan arabayla 10 dk uzaklıkta National Park'ın dibinde bir otel.

http://www.starwoodhotels.com/sheraton/property/overview/index.html?propertyID=1152

Hotel Saint George Iguazu: Kasabanın içinde kalınabilecek en güzel otel. Heryere yakın. Akşamları kasabada olma fikr ormanda olma fikrinden daha cazip bu arada. Dona Maria diye bir restoranı var. Hiç fena değil.

http://www.hotelsaintgeorge.com


Restoran Önerileri

Aqva: Etler cok iyi. Tatlı su balıkları da çok lezzetli. Çok merkezi ve çok popüler. İyi bir restoran. Fiyatları Brezilya’dan sonra acayip ucuz geldi bize.

Parilla Pizza Color: Nerde et yerseniz çok iyi. Burada da çok başarılıydı. Çok çeşitli pizzalar da var burada. Kalın hamurlu ama et yerine pizza yemek isteyenleri memnun eder..












10 yorum:

  1. yazınızı büyük bir zevkle okudum.tşkler.pardon bu rehber mario ile ne kadara anlaştınız ve onu nasıl buldunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iguazu havaalaninda araba kiralamaya calisirken tanistik kendisiyle. Gunluk 50 usd'ye yakin bir ucret odedik. Mario Cuina bilgiler; mario421154@yahoo.com.ar
      Cep no: (03757) 15436332

      Sil
  2. Paylaşım için çok teşekkürler. Sizinle ilitişim kurabileceğimiz bir mail adresiniz var mıydı acaba?

    Teşekkürler,
    Mutlu Günler

    YanıtlaSil
  3. Tesekkurler yaziniz icin cok fikir verdi :) acaba yaklasik ne kadar tutugunu soyleyebilir misiniz otel araba benzini selale giris ucretleri gibi simdiden tesekkurler :) brezilyada degisimde tip ogrencisiyim :))

    YanıtlaSil
  4. Yazınızı okudum, ben de aynı yeri önce Arjantin daha sonra Brezilya tarafı olmak suretiyle yaptım. Önerilerinize aynen katılıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, klasik müzik ve festivallerden hoşlananlar için bir bilgi eklemek istedim. Eğer gezinizi Mayıs ayı sonuna planlarsanız 5 yıldır düzenlenen "Iguazu En Concierto Music Festival"ine denk gelebilir, dünyanın dört bir yanından bu festival için davet edilen 700 çocuk-gençten oluşan muhteşem bir orkestranın müzik ziyafetine tanık olabilirsiniz. Festival kapsamında Puerto Iguazu'daki bazı otellerin salonlarında herkese açık konserler düzenlenmekte ve final konseri Sheraton Oteli'nin bahçesinde açık havada yapılmaktadır. http://www.iguazuenconcierto.com/ Kızım da iki yıl önce arkadaşlarıyla birlikte "Adana Quartet" olarak festivalde ülkemizi temsilen yer aldılar. Unutulmaz günlerdi.

    YanıtlaSil
  6. merhaba bende bir Brezilya tatili planlıyorum şu an. siz Iguazu'da kasaba'da kalmayı önermişsiniz ben ise ormanda kalmayı düşünüyordum. ormanda kalmanın ne gibi dezavantajı var acaba?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Yazdığım kitapta Iguazu Şelaleleri gibi bir mekan kullanacağım. Betimleme yaparken biraz daha fazla bilgiye ihtiyacım olabilir. Acaba sorduğum kimi soruları yanıtlamanız mümkün olur mu?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Ceylan Hanım, çok güzel bir yazı olmuş tebrik ederim. Iguazu için sizce kaç gün yeterli bende gideceğim gün konusunda bilgi rica ediyorum.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil