28 Kasım 2012

Karadağ-Budva


Budva, Karadağ’ın eğlence hayatı ile meşhur, Kotor’dan araba ile 15-20 dakika uzaklıkta virajlı, ağaçlı, denize sıfır yollardan geçilerek varılan çok güzel bir kasaba. Manzara büyüleyici.

Budva tarihi dokusunu çok güzel restoranlar ve harika plajlarla birleştirmiş. Bayıldık Budva’ya. Çok daha uzun süre kalmak isterdim burada.

SLOVENSKA BEACH
Burası da surların içine kurulu bir şehir. Şehrin etrafı ise plajlarla çevrili. Öyle harika plajları var ki tam kartpostallık. Yeryüzü cenneti dedirtecek kadar güzel. Bir kaç kapıdan şehre girilebiliyor. Kapı derken kale kapılarını kastediyorum. Bunlardan limana yakın olanının yanında devasa bir çan var. Dubrovnik’le şaşkınlık eşiğimizi oldukça aşağılara çektiğimiz, Unesco’nın koruduğu tarihi yapılara doyduğumuz için Kotor ve Budva’da gördüğümüz harika yapıları normalleştirdik hemencecik ama ilk defa görecekler için çok çarpıcı bir kasaba olduğunu söylemeliyim.
BUDVA ŞEHİR SURLARI
Budva, Avrupa sosyetesinin ve son dönemde de Rusların gözdesi bir yer. Nüfusu 10,000 olan bu kasabaya nasıl oluyorsa Madonna, Rolling Stones gibi isimler geliyor. Rolling Stones konserine 35.000’e yakın insan geldiği söyleniyor ki Karadağ devletinin bu kadar nüfusu yok. Muhtemelen Rusların bu işte parmağı var. Zaten şehir Rusların daha doğrusu Rus kadınlarının işgali altında. Her köşeden arkasından dakikalarca bakılacak güzellikte kızlar fışkırıyor. Hatta Budva girişinde etrafı dağlık ormanlık bir otobandan şehre girmeye çalışırken nereden çıktıklarını görmediğimiz, Unesco’nun koruma altına alması gerekecek kadar güzel taş gibi 3 kız yürümeye başladı önümüzde. Otobanda olma ihtimalleri konusunda arabada çevirdiğimiz geyiği varın siz düşünün. Murat ve Mehmet Ali’nin vardığı nokta ‘’Abi, dağdan taştan kız fışkırıyor Budva’da’’oldu.

Budvanın en iyi plajları Jaz Beach, Sveti Stefan, Ploce Beach, Slovenska Beach. Bunlar bizim gördüklerimiz. Bazı plajlar aşağıya inince tepeden göründüğü kadar cazip değil ama hiç dert etmeyin az ilerde mutlaka başka bir plaj var. İndiğiniz plajı beğenmediyseniz durmayın yola devam edin. Biz Jaz Beach’i çok beğendik hele içindeki Yunan lokantasının makarnaları bir harika.

Budva’yı Kotor’dan daha çok sevdik. Eski şehrin içini gezerken ara sokaklardan birinde bizim simitin biraz daha büyükçesini yapan bir fırına rastladık. Yakın bir akraba görmüşçesine bir sevinç bizde. Simit’ten sonra bir de lokmacı gördük ve bittik. Bizim lokmalardan farklı olarak üzerine pudra şekeri ve çikolata sosu gezdirilerek satılıyorlar ve enfesler. Budva’nın çoğu yerinde görürsünüz , zaten kokuyu takip etseniz de bulursunuz. Öyle harikalar. Budva’da restoran ve cafelerin çok beğendik. Belki de Kotor’dan daha çok sevmemizin altında yatan sebep daha güzel yemek ve daha çok gölge olabilir.
GARDEN CAFE
Budva’nın sosyetik plajı ve adası Sveti Stefan'ı biraz daha anlatmam lazım. Denizin üstünde, karaya bağlantısı olan bir yarım ada. Tepeden manzarası da harika. Seyrine doyulmuyor. Burası eskiden bir balıkçı köyüymüş. 15. yüzyılda korsanlardan korumak için burayı da surlarla çevirmişler. Sonraki birkaç yüzyıl boyunca burası az sayıda balıkçı ailesinin köyü olmuş. Yüzyıllar içinde kalabalıklaşmış ve nüfus adaya sığmamaya başlamış ve burada yaşayanlar taşınmışlar.

SVETİ STEFAN
O tarihten sonra burası mesire yeri olmuş. Avrupa’da çok meşhur olması 1960-70’lere dayanıyor. Marilyn Monroe, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Orson Welles burayı tatil mekanı seçmişler ve dolayısıyla meşhur etmişler. Yugoslavya’nın parçalanma sürecinde de hızla popülerliğini yitirmiş. Bundan 3-4 yıl önce lüks otel zinciri Aman Resorts tarafından 30 yıllığına kiralanmış. Nefis taş yapılar renove ve restore edilmiş. Dolayısıyla eskisi gibi mesire yeri değil. 3 günden daha az rezervasyon kabul etmeyen gecelik 1000-2000 Euro arasında değişen bir yer olmuş.
Bu kadar pahalı bir yer olmasına rağmen otelin plaj restoranı bir Bodrum, bir Çeşme kadar pahalı değil. Hem de içilen onca içkiye rağmen. Budva Karadağ’ın en keyifli yeri. Boşuna Avrupa’nın gözde tatil yerlerinden biri olmamış. 
KOTOR KÖRFEZİ

Görülmesi gereken yerler
  • St. Ivan Kilisesi
  • St Bogorodica Kilisesi
  • St. Trojica kültür merkezi
  • Budva eski şehir merkezi
  • Plajları
Restoran Önerileri
Jaz Beach: Makarnalar çok güzel, salatalarda..Tam yaz menüsü var ve lezzetli.
Hemingway Café: Sevimli bir yer. Kahvaltı yada atıştırma için iyi bir alternatif.
Garden Café: Bol gölgeli, güzel atıştırmalıkları olan hoş bir cafe. Surların içinde.












1 yorum:

  1. Ceylan selam, temmuz ayında Budva'ya gitmeyi düşünüyorum. Araştırma yaparken senin blognu gördüm. Birkaç sorum olacaktı. 4 gün gitmeyi planlıyorum yeterli olacak mıdır fazla mı gelir? Birde fiyatlar nasıl yani restoranların cafelerin fiyat aralığı yaklaşık ne civardaydı?Ya da mesela bahsettiğin Jaz Beach'e giriş parası veya sezlong parası var mıdır?Otel için karar verirken neleri göz önünde bulundurmam gerekir? Sizin kaldığınız otel hangisiydi/tavsiye eder misin? Cevabını bekiyorum:) teşekkürler.

    YanıtlaSil